Atelierul
Atelier de filosofie și antropologie medicală
Schiţa prezentării Atelierului din 21 Mai 2013
By Admin - Wednesday 21 May 2014 - 12:40:00
Creativitatea şi neuroştiinţele

Prof. Univ Dr. Doina COZMAN,
Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu, Cluj-Napoca,
Departamentul de Psihologie Clinică

Creaţia şi geniul creator reprezintă subiecte care surescită interesul atât pentru publicul larg cât şi pentru cercetărori, iar legătura dintre genialitate, procesul creator, substratul biologic, uneori psihopatologie, a fost accentuată în numeroase cercetări şi studii de analiză de tip biografic.
Aplecarea teoretică asupra stabilirii legăturii dinte genialitate şi psihopatologie a constituit o preocupare din cele mai vechi timpuri, pornind încă din anticihitate când filosofii erau învăţaţi să fie melancolici pentru a fi mai creativi. Începând cu secolul XIX, prin lucrările lui Francis Galton, studiul inteligenţei devine sistematic. Inteligenţa marilor personalităţi a fost pusă sub lupă şi prin intermediul unor analize de tip biografic, retrospective, au fost evidenţiate corelaţii între genialitate şi anumite trăsături particulare, trăsături de personalitate ale creatorilor, dar nu neapărat psihopatologice.
Genialitate poate fi analizată din perspectiva procesului creativ, a produsului creativ şi din cea a creatorului.
Cercetările actuale, mai ales cele cu orientare spre neuroştiinţe, aduc în prim plan legătura dintre procesul creativ, dintre genialitate şi structurile neurobiologice ale creatorilor.
O serie de întrebări precum: ce este genialitatea?, ce o defineşte?, ce procese psihice şi psihologice stau la baza sa ?, ce se întămplă din punct de vedere neuronal în timpul procesului creativ?, cum este corelat procesul creativ cu psihopatologia ? vor încerca să îşi găsească răspunsul.





Read/Post Comment: 0   printer friendly  


Theme created by Free-Source.net