Atelierul
Atelier de filosofie și antropologie medicală
Schiţa prezentării Atelierului din 17 ianuarie 2018
By Admin - Sunday 07 January 2018 - 09:12:32
Indicatori lingvistici în tulburarea depresivă majoră

Dr. Raluca Trifu
Asistent asociat
UMF “Iuliu Haţieganu, Cluj-Napoca,
Universitatea Babeș-Bolyai
Dep. R.U, BCU ”Lucian Blaga”


Tulburarea depresivă, cu o largă taxonomie şi mod de abordare terapeutică, este una dintre tulburările afective cel mai des întâlnite în populație, cu o incidență de aproximativ 3% în rândul populației. Acest diagnostic a determinat, încă de timpuriu, și continuă să trezească, interesul unei comunități transdisciplinare.

Relaționarea la această tulburare poate fi făcută din perspective diferite, în funcție de sfera de abordare și componentele afectate, de interes în cadrul acestei prezentări fiind focusul asupra indicatorilor lingvistici specifici, prezenți în tulburarea depresivă majoră.

Limbajul verbal la stă la baza comunicării interumane și constituie sursa de interes pentru multiple cercetări din diverse domenii. Prin componenta sa receptivă limbajul este un indicator al capacității de procesare a informației, de integrare și decodificare semantică a sensului, iar prin componenta expresivă reliefează capacitatea de selecție, de organizare, planificare și angrenare psihomotorie.

În literatura de specialitate a fost subliniată legătura dintre limbaj și percepție, inter-relaționarea dinamică a celor două traducându-se prin multitudinea de diferențieri lexicale și nuanțări ale limbajului expresiv. De asemenea, limbajul și gândirea sunt structuri distincte dar totodată interdependente

Limbajul poate fi abordat prin prisma unor funcții specifice care folosesc interfața lingvistică pentru a face legătura dintre procesele interne și mediul exterior. Un exemplu specific în acest sens este fluența verbală, fonemică și semantică, ca funcție executivă și indicator al funcționării cognitive optime. Se aliniază la nivel lingvistic indicatorii de limbaj cu ajutorul cărora pot fi semnalate particularități expresive specifice patologiei depresive, cu o reală utilitate în evaluare și monitorizarea recuperării persoanei diagnosticate cu tulburare depresivă.






Read/Post Comment: 0   printer friendly  

You must be logged in to make comments on this site - please log in, or if you are not registered click here to signup


Theme created by Free-Source.net