Atelierul
Atelier de filosofie și antropologie medicală
Schiţa prezentării Atelierului din 16 martie 2016
By Admin - Monday 14 March 2016 - 09:40:53
ART-TERAPIA ÎN PSIHOZE

Prof. Univ Dr. Doina COZMAN,
Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu, Cluj-Napoca,
Departamentului de Psihologie Clinic

Care ar fi utilitatea aplicării terapiei prin artă în patologia psihiatrică, în special, şi în suferinţa şi dezechilibrul sufletesc, în general?
Mulţi psihiatrii au înţeles manifestarea artistică a bolnavilor psihici ca pe o cale reală de comunicare în termenii psihopatologiei expresiei. Pe de altă parte, producţiile artistice ale persoanelor cu tulburări psihice sunt de multă vreme în centrul atenţiei nu numai al psihiatrilor, dar şi al psihologilor, antropologilor, criticilor de artă.
Obiectivul aplicării art terapiei în psihopatologie vizează destigmatizarea persoanei cu tulburări psihice prin reabilitarea psihologică şi socială generată de întregul program terapeutic. Reabilitarea, reconstrucţia psihologică se bazează mai ales pe descărcarea emoţională ce se poate realiza prin artă. Expresivitatea pato-plastică (ce uneori poate avea o certă valoare artistică) provine din tensiunile psihice reprimate ale pacientului sau pacienţilor, care se eliberează astfel, într-un mod foarte asemănător catharzisului. Ca răspuns al acestei recunoaşteri a artei ca remediu vindecător, câmpul de acţiune al Art Terapiei s-a expansionat în ultimele două decenii, devenind o formă recunoscută de terapie complementară în medicină.
Expresia plastică apare ca o formă de exteriorizare a conţinutului intrapsihic, cu aceiaşi valoare ca şi limbajul oral şi scrisul pentru comunicarea interpersonală. Diferenţa între producţia patoplastică şi arta normală constă din atitudinea artistului faţă de obiectul creaţiei, cât şi din modalităţile de expresie artistică. Bolnavul psihic consideră producţia lui ca realitate, pe când artistul transformă această realitate pentru a transmite un mesaj.
Artele vizuale au o putere deosebită de comunicare non-verbală. Pe de altă parte puterea vindecătoare a artei derivă din înseşi secvenţele de desfăşurare a procesului artistic. Parcurgerea acestor secvenţe eliberează, prin sublimare, forţele aflate în conflict ale persoanei cu ea înseşi, dar şi cu ceilalţi. Expresia artistică devine un pod între lumea experienţelor exterioare şi interioare ale personalităţii creatoare.
Care ar fi fundamentul procesului de vindecare prin art-terapie în cazul persoanelor ce experenţiază trăiri psihotice?
Potrivit experienţei de psihiatru şi psihoterapeut pot afirma acum că terapia prin artă transformă suferinţa persoanei, fie ea purtătoare a unei afecţiuni psihice în frumuseţe cu proprietăţi terapeutice.



Read/Post Comment: 0   printer friendly  


Theme created by Free-Source.net